Brokat jadalny


Autor: slodkikucharz
09 czerwca 2019, 13:51

Czym się charakteryzuje brokat nadający się do jedzenia? Gdzie jest wykorzystywany?

 

Brokat jadalny

Brokat ma drobną strukturę i efektownie udekoruje każdy wypiek, doskonale odbijając światło. Wygląda niczym prawdziwy brokat, z tą różnicą, że spożywczy brokat nadaje się do jedzenia i jest w pełni bezpieczny. Małe cząsteczki pięknie się mienią w każdym świetle, a kolorowy refleks doda ciastu niesamowitego efektu. Kiedy można skorzystać z tego produktu? Podczas pieczenia babeczek, ciast, deserów, dekorowania lodów, tortów i tak dalej. To dekoracja odznaczająca się urokiem i blaskiem. Taki wyrób jest nietoksyczny, dlatego nie należy się obawiać problemów żołądkowych.


Blask i estetyka

Brokat spożywczy można nałożyć na ciasto za pomocą pędzelka. Co ciekawe, można nim pokryć każdy rodzaj masy, bez względu na to, czy jest to czekolada, marcepan, czy jeszcze inna masa. Jednym z zastosowań jest nałożenie go na wierzch ciasta, jednak może służyć nawet jako farbka (po rozpuszczeni w alkoholu)

 

Dzięki takiemu rozwiązaniu nawet zwykłe ciasto nabierze blasku i charakteru. Warto zatem wybrać ciekawy, mieniący się kolor - intensywny lub stonowany. Na rynku dostępnych jest wiele odcieni, dlatego można dobrać je do własnego gustu.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz